dijous, 22 de gener del 2015

LES PÈRDUES I EL DOL

Us animem a participar de la segona trobada de l'Escola de Pares i Mares, aquesta vegada tractarem el tema del dol. Us hi esperem!!!

Les pèrdues
En el transcurs de la nostra vida tenim experiències  de pèrdues  al igual que guanys. Les pèrdues formen part del nostre cicle vital però cadascú de nosaltres les  experimenta de forma particular. En sí les pèrdues són separacions afectives que ajuden al desenvolupament humà.
En el moment de néixer experimentem la primera separació del ventre matern. Seria  el començament de les múltiples separacions i adaptacions que hem de fer a la nostra vida.
Quines experiències de pèrdues tenim? Aquelles que passen pel cicle vital de la vida: caiguda de les dents, la menstruació a les nenes, els canvis del cos a la pubertat, una separació amorosa, un canvi de cicle escolar, afrontar una malaltia, la marxa dels fills de casa, de feina... i pèrdues per mort d’un ésser estimat.
Sabem enfrontar-nos? Sempre busquem garanties d’estabilitat però ens preparem poc per afrontar els canvis i processar les pèrdues. Es té moltes vegades la sensació de pèrdua de control quan apareixen.
En la nostra tasca educativa com a pares podem transmetre una actitud tolerant, d’expressió de sentiments, de potenciar l’autonomia, així tindrem garantia que els nostres fills puguin resoldre les pèrdues que experimenten.
Tota pèrdua necessita un dol, un temps de dol.

El dol
El dol és un treball subjectiu que ha de fer la persona quan ha perdut a un ésser estimat o ha experimentat una pèrdua concreta. Cada persona necessita un temps particular d’acceptació i superació de la situació dolorosa.  Aquest temps s’anomena en psicologia ‘elaboració d’un dol’.

Els nens necessiten expressar els sentiments quan estan afectats per una pèrdua. Si l’adult l’acompanya es sentirà millor i l’ajudarà a superar-la.


Els Límits, una Assignatura Pendent

Article del diari "El Mundo" on es parla dels límits. (Cliqueu sobre la imatge)

_________________________________________________